Welkom bij het Taalakkoord

Meer dan 300 werkgevers, taalpartners en branches hebben zich aangesloten bij het Taalakkoord. Zij zien de voordelen van goede taalvaardigheid voor alle medewerkers. Deelt u deze doelstelling en wilt u deel uitmaken van een netwerk van bedrijven dat het werken aan taalvaardigheid in het personeelsbeleid heeft opgenomen? Sluit dan ook aan bij het Taalakkoord!

Aan de slag

Vanwege de gestegen prijzen hebben meer mensen geldzorgen. Dat is ook op de werkvloer te merken. Wil je hier als werkgever iets aan doen? De website Financieel fitte werknemers biedt veel tips en tools. 
Afbeelding
Vergadering laptop
Moeite met taal komt overal voor, ook op de werkvloer. Praat erover, want er zijn allerlei mogelijkheden om met taal aan de slag te gaan, en beter te worden. Dat werkt niet alleen veiliger, maar heeft ook heel veel andere voordelen.
Afbeelding
Werk veilig praat over taal
Taal op de werkvloer trajecten (en andere trajecten basisvaardigheden) die leiden tot een verkorting van de afstand tot de arbeidsmarkt kunnen in beginsel worden afgetrokken van de SROI verplichting.
Afbeelding
man en vrouw student sleutelen aan auto
Investeren in basisvaardigheden als rekenen, taal en digitale vaardigheden werpt vruchten af. Ook op de werkvloer. Daarom lanceerde het Expertisepunt Basisvaardigheden op 31 maart de landelijke website www.taalwerkt.nl. 
Afbeelding
Vrouw met hoofddoek zit achter laptop en schrijft iets op
De Leerwerkloketten bouwen al ruim 5 jaar aan bewustwording om aan de slag te gaan met taal op de werkvloer. Aandacht voor alle basisvaardigheden (taal, rekenen, digitaal) is ontzettend belangrijk. Dit doen we met het hele netwerk!
Afbeelding
Rieky Janssen overhandigt certificaat aan Ria van 't Klooster
Op 8 december is de landelijke campagne ‘Doe meer met taal’ gestart, een initiatief van het programma ‘Tel mee met Taal’.
Afbeelding
jong meisje is aan het lezen
Uit onderzoek blijkt dat 90.000 Rotterdammers moeite hebben met de Nederlandse taal, waarvan 57% werkend is. De gemeente Rotterdam heeft onderzoek laten uitvoeren over ‘Taal op de werkvloer’, waar Rotterdamse werknemers én werkgevers bij betrokken zijn.  
Afbeelding
Vrouw leest boek in bibliotheek
Taal op de werkvloer is voor iedereen belangrijk, ook voor de Leerwerkloketten. Leerwerkloket Twente heeft onlangs twee artikelen geplaatst over taal op de werkvloer, vanuit werkgevers- en werknemers perspectief. 
Afbeelding
vrouw met ipad lachend voor bloemen
''Het aantal laaggeletterden is veel groter dan men denkt. Er is meer bekendheid nodig en er moet rekening mee worden gehouden bij een leven lang ontwikkelen. Alleen zo kan iedereen blijven meedoen op de arbeidsmarkt.''
Afbeelding
Tof Thissen en Geke van Velzen
Werkgevers kunnen weer subsidie aanvragen te om te investeren in de basisvaardigheden van de medewerkers.
Afbeelding
Tel mee met taal
De kernactiviteit van de onderneming betreft dienstverlening op het gebied van textiel aan: • stichtingen en autonome organisaties die zorg verlenen in een omgeving waar mensen wonen; • mensen in andere woonvormen en particulieren; • grote en kleine hotels.
Afbeelding
Newasco nederlandse wasserij combinatie voel je thuis
Steeds meer medewerkers komen vanuit de hele wereld bij ons werken. Om dit veilig en gezond te doen moeten wij een gemeenschappelijke taal spreken en verstaan.
Afbeelding
Bloemendal Bouw Techniek Onderhoud
Wat ik bied is het gemak van een app, de flexibiliteit van het op maat maken en de laagdrempeligheid van de lessen die uitsluitend de spreekvaardigheid bevorderen. 
Afbeelding
Nederlands op de werkvloer taaltraining Nederlands
Ons moederbedrijf Logistic Force heeft als Slogan: Jouw Betere Baan! Wij zetten ons in voor krachtige mensen. We zetten mensen in hun kracht door ze passend werk te bezorgen. Onder ons personeel zien we ook veel anderstaligen. Door onze taalopleidingen helpen we hen om te groeien in werk en prive.
Afbeelding
Thinq Academy
Taalcentrum-VU vindt het belangrijk dat elke burger de communicatie die hij of zij ontvangt ook daadwerkelijk kan begrijpen. Brieven en e-mails in onduidelijke taal sluit hele bevolkingsgroepen buiten, dat willen wij voorkomen.
Afbeelding
Taalcentrum VU laat woorden werken
Wij leiden mensen op naar een baan in de Energietransitieberoepen zoals monteur Zonnepanelen, Warmtepompmonteur, monteur Laadpalen, etc. voor de sectoren Techniek en Bouw.
Afbeelding
De Beroepentuin
Inproba is producent, importeur en exporteur van oosterse voedingsmiddelen en smaakmakers. Bekend van onze ketjap en chilisauzen, sambal, boemboes en andere kruidenmixen. Wij streven daarbij naar de hoogste kwaliteit en werken met de modernste technieken.  
Afbeelding
Inproba
Ik wil met mijn bedrijf graag bijdragen aan het mooier maken van de wereld door mensen de Nederlandse taal te leren of die te verbeteren zodat ze hier de rest van hun leven profijt van hebben.   
Afbeelding
Strale
Wij zien als onderwijsinstelling een meerwaarde voor het verbinden van taalpartners in de regio.
Afbeelding
Deltion College
Werkse! begeleidt Delftenaren met een arbeidsbeperking. Wij bieden hen beschut werk in onze werkleerbedrijven. Wij hebben volop werk in groenonderhoud, schoonmaak, assemblage, post, catering en beveiliging.
Afbeelding
Werkse!
Sectorinstituut Transport en Logistiek werkt voor mens en werk in transport en logistiek. Met onze kennis en ervaring zijn wij de verbindende factor die instroom en duurzame inzetbaarheid van vakbekwaam personeel mogelijk maakt.
Afbeelding
Sectorinstituut Transport en Logistiek
Utrecht wil een stad zijn waarin gezondheid en leefbaarheid voorop staan. We werken daarom aan een betere kwaliteit van leven voor iedereen. 
Afbeelding
Gemeente Utrecht
Tacon is een leider in de industrie voor het verwerken van flexibele materialen zoals tape en folie (snijden/stanzen/lamineren).
Afbeelding
Tacon
Leesbaarheid van juridische stukken is een groot probleem. Zeker bij laaggeletterden. Iedereen krijgt te maken met contracten. Denk aan een arbeidscontract zodra je ergens in dienst gaat.
Afbeelding
Not for lawyers
Wij bieden coaching en training gericht op de arbeidsmarkt en het persoonlijk welzijn van het individu. Onze doelgroep de nieuwe Nederlander.
Afbeelding
Beautiful people
Wij leiden leerlingen op tot timmerman of metselaar/tegelzetter. Taalondersteuning vaktechnische opleiding in de bouw.
Afbeelding
Rijnmond Bouw
Onze stichting helpt bewoners via taallessen hun plekje in de samenleving te vinden. Dit doen ze via reguliere taallessen maar ook door samen op stage te gaan bij bv de Voedselbank Rotterdam.
Afbeelding
Schiedam aan de slag
Taalakkoord Noord-Holland Noord bestaat 5 jaar. In die 5 jaar behaalden ze veel successen. 5 van die successen lichten we uit in dit artikel.
Afbeelding
Animatie Taalakkoord Werkgevers
PAIR is met de volgende kernactiviteiten actief: inburgeringstrajecten, sociale activering, Nederlandse taaltrainingen en re-integratietrajecten. In 2017 is PAIR opgericht om bovengenoemde kernactiviteiten uit te voeren.  
Afbeelding
PAIR samen voor succes
Taal (digitaal) is de basis voor verdere ontwikkeling en samen met bedrijven en gemeenten en bibliotheek kunnen we hier aanwerken (samenwerken).
Afbeelding
Landstede Startcollege