Taalakkoord Werkgevers houdt op te bestaan

Het landelijk Taalakkoord is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en wordt uitgevoerd door de Leerwerkloketten. De Leerwerkloketten stoppen met de uitvoering van het landelijk Taalakkoord Werkgevers. Het Taalakkoord is een mooie aanzet geweest voor werkgevers en taalaanbieders om bewust met het thema aan de slag te gaan. Taal op de werkvloer blijft onderdeel uitmaken van de reguliere dienstverlening van de Leerwerkloketten en uiteraard blijven wij bereikbaar voor advies en vragen. Heb je vragen over taal op de werkvloer? Neem dan contact op met het Leerwerkloket bij jou in de buurt. Je vindt jouw Leerwerkloket op www.leerwerkloket.nl/leerwerkloketten

Artikel

ITTA

Het ITTA is een kennisinstituut voor taalontwikkeling, als projectorganisatie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, met ruim 25 jaar ervaring met Nederlands op de Werkvloer.


Het is onze missie om een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het aanbod Nederlands op de Werkvloer, via kennisdeling en kwaliteitsbewaking. We bieden daarvoor advies aan werkgevers en taalaanbieders, trainen docenten, ontwikkelen toetsen, examens en lesmateriaal. Daarnaast verzorgen we taalscholing voor groepen en individuele werknemers. De doelgroep bevat zowel laagopgeleiden als hoogopgeleiden, zowel autochtone Nederlanders als anderstaligen.
 

Voor een effectieve taalscholing op de werkvloer is het cruciaal om maatwerk te leveren: wat is de vraag van het bedrijf, wat zijn de ambities en welke vormen van scholing of andere activiteiten passen daarbij? Gaat het om basistaalvaardigheid voor ongeschoold werk, om communicatieve vaardigheden gericht op klantcontact of gespecialiseerde taalvaardigheid voor hoogopgeleiden? Is het doel doorstroom bevorderen of werknemers een scholing laten volgen? Wij helpen werkgevers om taalbeleid vorm te geven, een passend traject te selecteren en de kwaliteit van de uitvoering te waarborgen.


Het ITTA leidt al jaren docenten Nederlands op de Werkvloer op. Het ITTA heeft hierdoor een groot netwerk aan geschoolde docenten en taalaanbieders die taalscholing op de werkvloer kunnen uitvoeren en daarbij zorg dragen voor een goede inbedding van de training.


In ons werk combineren wij wetenschappelijke inzichten met ervaring in de praktijk. Wij hechten grote waarde aan onze betrouwbaarheid, klantgerichtheid en professionaliteit in aanpak en communicatie. Het ITTA is ISO-gecertificeerd (9001:2008). Wij zetten onze expertise in voor werkgevers en taalaanbieders, ontzorgen de werkgever en geven advies over opleiding en scholing rond het Taalakkoord.

Op welke manier heeft ITTA ervaring met Nederlands op de werkvloer?
 


o Wij geven (op aanvraag) voorlichting of workshops voor groepen van (mkb-)bedrijven die geïnteresseerd zijn in het taalakkoord en die advies willen over de inkoop van taaltrajecten.

o Wij gaan, in samenwerking met vertegenwoordigers uit het mkb en SZW, een vernieuwende vorm voor Nederlands op de Werkvloer ontwikkelen voor mkb-werkgevers die minder dan 5 werknemers willen scholen.

o Wij gaan een vernieuwende vorm van ondersteuning bij de ontwikkeling van geletterdheid uitrollen bij bedrijven zodra deze is uitontwikkeld. Deze vorm is gebaseerd op coaching op de werkvloer en gericht op duurzame geletterdheid. (Autonomous Literacy Learners: sustainable results, Europese subsidie uit Erasmus+).

o Wij zullen regelmatig onze Docentenopleiding Nederlands op de Werkvloer blijven uitvoeren, als open inschrijving en op aanvraag voor taalaanbieders. In het najaar van 2015 bieden wij een of meer extra trainingen aan voor taalaanbieders (docenten en accountmanagers) die zich willen specialiseren in Taal op de werkvloer. De invulling hiervan zal gericht zijn op zowel NT2 als NT1. Aan deze training is een certificering gekoppeld via lesbezoek en praktijkbeoordeling.

o Wij bieden maatwerktrainingen Nederlands op de werkvloer en Individuele Taalbegeleiding aan.