Taalakkoord Werkgevers houdt op te bestaan

Het landelijk Taalakkoord is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en wordt uitgevoerd door de Leerwerkloketten. De Leerwerkloketten stoppen met de uitvoering van het landelijk Taalakkoord Werkgevers. Het Taalakkoord is een mooie aanzet geweest voor werkgevers en taalaanbieders om bewust met het thema aan de slag te gaan. Taal op de werkvloer blijft onderdeel uitmaken van de reguliere dienstverlening van de Leerwerkloketten en uiteraard blijven wij bereikbaar voor advies en vragen. Heb je vragen over taal op de werkvloer? Neem dan contact op met het Leerwerkloket bij jou in de buurt. Je vindt jouw Leerwerkloket op www.leerwerkloket.nl/leerwerkloketten

Achtergrondinformatie en onderzoek

Taalvaardigheid verschilt per branche

Bijna 14% van de werkenden in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven. Dat komt neer op 1,1 miljoen werknemers. Circa 9%, in absolute aantallen gemeten 740.000 werknemers, is zelfs laaggeletterd.

De mate van geletterdheid verschilt aanzienlijk per branche. In de sector schoonmaak is het percentage medewerkers met een lage taalvaardigheid het hoogst, in de sector informatie het laagst. Het ECBO heeft in opdracht van het ministerie van SZW cijfers over geletterdheid gekoppeld aan SBI-codes (branches en sectoren).

Naast de schoonmaak zijn er ook andere sectoren waar relatief veel mensen werken met een lage taalvaardigheid: bijvoorbeeld de voedingsmiddelenindustrie, vervaardiging van overige goederen, reparatie en handel van auto’s en motorfietsen en aanhangers, bouw en horeca.

In 2019 heeft Stichting Lezen en Schrijven onderzoek uitgevoerd naar de spreiding van geletterdheid naar sectoren.

Maatschappelijke kosten laaggeletterdheid - onderzoek PWC 

Rapportage: Investeren in taal levert veel op

De rapportage "Investeren in taal levert veel op!" van Capgemini Consulting laat drie businesscases zien voor groepsgericht taalonderwijs in de schoonmaakbranche. De drie onderzochte bedrijven zijn Mommers schoonmaak, Hago Zorg en Asito. Het onderzoek is uitgevoerd om een beter beeld te krijgen van de kosten en baten voor werkgevers als het gaat om de investeringen in taal.