Taalakkoord Werkgevers houdt op te bestaan

Het landelijk Taalakkoord is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en wordt uitgevoerd door de Leerwerkloketten. De Leerwerkloketten stoppen met de uitvoering van het landelijk Taalakkoord Werkgevers. Het Taalakkoord is een mooie aanzet geweest voor werkgevers en taalaanbieders om bewust met het thema aan de slag te gaan. Taal op de werkvloer blijft onderdeel uitmaken van de reguliere dienstverlening van de Leerwerkloketten en uiteraard blijven wij bereikbaar voor advies en vragen. Heb je vragen over taal op de werkvloer? Neem dan contact op met het Leerwerkloket bij jou in de buurt. Je vindt jouw Leerwerkloket op www.leerwerkloket.nl/leerwerkloketten

Artikel

NRTO

De NRTO, de Nederlandse Raad voor Training en opleiding, is de brancheorganisatie voor private onderwijsinstellingen, opleidings- en trainingsbureaus. De NRTO telt ruim 500 leden. Een deel van de leden van de NRTO bieden taaltrainingen en trainingen gericht op het opdoen van digitale vaardigheden aan.

De NRTO behartigt de belangen van private opleiders in Nederland. De NRTO is gesprekspartner van ministeries, leden van de Tweede Kamer, koepels van het publiek onderwijs, sociale partners, maatschappelijke organisaties als de SER en de Stichting van de Arbeid en de media. Daarnaast brengt de NRTO leden met elkaar en met relevante partijen in contact. We houden leden op de hoogte van relevante ontwikkelingen en er worden regelmatig bijeenkomsten voor hen georganiseerd.

De missie van de NRTO is het beste uit mensen (jong en volwassen) halen, talenten ontwikkelen en mensen helpen hun ambities te realiseren. Investeren in de taalvaardigheid van werkenden sluit hier goed op aan. Deze vaardigheden zijn essentieel om mee te kunnen doen in onze maatschappij. Door te investeren in taalvaardigheid van werkgevers worden niet alleen kosten voorkomen. Als werknemers een taaltraining volgen, levert dat ook echt wat op. Werknemers die taalva ardig zijn , zijn productiever. Ook groeit de betrokkenheid en het zelfvertrouwen. De NRTO ziet voor zichzelf en zijn leden een taak bij de aanpak van laaggeletterdheid op de werkvloer. De NRTO heeft daarom ook het taalakkoord ondertekend.

Private taalinstituten bieden bij taaltrainingen maatwerk en passen de nieuwste technologieën toe. Hiermee leveren ze een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van laaggeletterdheid onder werkenden. Zo zijn veel leden van de NRTO betrokken bij het landelijke subsidieprogramma Tel mee met Taal 2021-2024.